Dogs are just dogs!!!

Åkte till träningen utan några speciella förväntningar på hur det skulle gå. Det känns som det är längesen jag åkte hem från en träning och var riktigt nöjd. Det har varit ok men inte mer..Inga framsteg, inga aha upplevelser…..

Jag har skapat en rutin med att börja träningen med fw och vändningar på stället. Dels för att få Wilmer i jobbläge och dels för att värma upp vovvens muskler. (igår var han dock redan uppvärmd efter lek med Bella Q)
Jag tycker att det fungerar bra och han verkar fatta att när vi har börjat så är det inte ok att springa och leka med andra hundar eller att gå på egna äventyr!!

Vi tragglar på med frånhoppet och jag tycker att det går framåt även om det inte fungerar helt.

När jag tränade fjärren igår så såg Wilmer ut som han aldrig hört kommandot sitt förr!! Jea tipsade om att separat träna fokuseringen – Wilmer blir störd av saker som händer runt honom och då kan han inte lyssna. Alltså…fokusträning genom förbud att titta bort från mig. Efter att ha gjort detta en stund så fungerade fjärren OCH plötsligt så fungerade ALLTING. Vi gick ett ganska långt fritt följ efter vår fokusträning och Wilmer var riktigt, riktig duktig!! Och fjärren fungerade också!!

Det här är inte direkt någon analyserande och djuplodande utvärdering men jag är riktigt, riktigt nöjd med dagens träning!! Idag fick jag aha upplevelsen som jag nog saknat ett tag. Så här: AHA…det är ok att förbjuda ett oönskat beteende. Jag kände mig inte ens elak eller speciellt sträng mot honom. Jag kände att jag bara krävde att han skulle göra något som han redan kan och då kan inte ens jag känna att jag är för sträng.
*******JEA******
Nu ska du få se på djuplodning!
När man kommit en bit på väg i sin lydnadsträning så kan man inte komma ifrån at det måste bli lite djuplodande och analyserande, om man vill nå långt och få verkligt utbyte av jobbet. Man måste nämligen som förare SJÄLV förstå hur saker o ting hänger ihop, för om man ska förlita sig till vad andra skrivit eller sagt eller gjort så slår man snart huvet i taket.
Egentligen behöver det inte alls bli djuplodande, tvärtom menar jag att man ska förenkla TÄNKET. Man ska sätta namn på de olika verktygen (som xvis Ledarskap, Fokus, Motivation…). Det är där som jag kommer in i bilden, Lottas AHA-upplevelse i går bottnar i ett antal enkla sanningar som kan sammanfattas på ett enkelt sätt.

När det gäller Wilmer så håller jag fast vid den utvecklingsplan som jag haft hela tiden. Jag har inte fått någon som helst anledning att ändra på tänket att Wilmer ska börja prestera vid 3 års ålder, och för varje månad som Lotta orkar traggla på så blir jag bara säkrare.
Wilmer är sent utvecklad, men han kommer att komma ikapp vid 3årsåldern, som alla andra.
Att han utvecklas visar sig i att han låg plats lugnt o fint mednas jag bråkade med en hund intill, det vore otänkbart för ett par månader sen.

Vad gäller träningen i går så kan denna sammanfattas så här:
-Om man vill ha bättre fokus på hunden så har man 3 möjligheter:
*Inlärning
ren valpträning, dvs ställ dej bland andra hudnar och låt W titta på dom, träna Namn med varierande tider och klciking.
Underskattat av tävlingsfolket.
*Motivation
sätt W i sittande eler liggande läge i en störig miljö, klcika när han väljer att titta på dej. Detta kallar vi VäljMej i valpträning.
Underskattat av tävlingsfolket.
*Förbud
Placera W i sittande eller liggande lydnadsposition, och ge förbud så snart han tappar fokus. Passar bra i pligg o fjärr, men man ska inte träna detta samtidigt.
Timingen är lika viktig som i klicking, men skillnaden är att du INTE får belöna för att han korrigerar sig. Då kommer han nämligen att lära sig att tappa för att få korrigera sig.
(Att observera för alla andra som läser detta är att man absolut inte får syssla med detta om inte inlärningen är klar).
Överskattat av LydHunddjävelfolket.

Vilken ska man välja?
Det beror på hur det passar in i den övriga bilden.
Om man har en hund som tappar fokus därför att den är orolig av omgivningen ska man givetvis inte förbjuda, då ska man i stället lära en eller motivera o kombinera detta med Avrädsling.
Om man har en hund som tappar fokus för att den är olydig eller nyfiken på omgivningen ska du använda förbudsträning. Detta är nämligen inget annat än ledarskapsträning, därför får du en allmän kvalitetshöjning. Förr kallades detta GåBakomBusken i tävlingssammanhang.
Efter förbudsträningen i går upplevde du ju att han funkade bra i footwork.
Det ställer stora krav på föraren att använda förbudsträning, större än inlärning. Det är nämligen mycket lätt att när man börjat med förbudsträning så fortsätter man gärna med detta eftersom man ser snabba (men kortsiktiga) resultat.
Det är förstås oxå så att hunden måste vara mogen för förbudsträning.

Man ska blanda dessa tre verktyg, och använda dom på ett sätt som passar just den hunden och just den föraren.
Häri ligger hela sanningen!

Annonser

2 thoughts on “Dogs are just dogs!!!

Reaktion! Ris? Ros?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s