Stolt förälder idag!!

Min älskade dotter Zabina begår just nu skådespelardebut i Holgerspexet vid Linköpingsuniversitet. Det var premiär i lördags och idag rescenserades föreställningen i Corren.

Kan inte låta bli att dela med mig av detta, tårarna rann när jag läste sista stycket!!!

Zabina spelar rollen som Mozarts syster Nannerl.

Längtar till den 18 november när jag och Peter ska upp till Linköping och se föreställningen.

Komedienner i toppform 

Holgerspexet ”Mozart & Beethoven – eller Notknäckarna” spelas på Forumteatern i Linköping till 19/11. Foto: Carolina Wahlberg

Holgerspexet. Regi: Andreas Alvarsson. Medverkande: Tove Nilsson, Martin Gabrielsson, Jonas Wendin, Johan Sjöholm, Fanny Molander, Jenny Torberntsson, Zabina Liljegren. Forumteatern, Nationernas hus 5/11.

I sitt senaste spex har Holgerspexet valt att berätta historien om Mozart och Beethoven och deras tid vid det österrikiska hovet. Historien som berättas är väldigt underhållande, och känns modern även om den utspelar sig på 1700-talet.

TriangeldramaManusförfattarna har som sig bör tagit sig vissa friheter, bland annat låter de Mozart och Beethoven vara lärjungar för att bli hovkompositörer. De får även rivalisera om samma kvinna, ett triangeldrama som slutar i ren polyamori.

Det är även glädjande att Holgerspexet inte går ner sig i könsstereotyper utan låter kvinnorollerna vara starka, drivande och tillåts vara roliga och inte endast kuttersmycken. Det är roligt att se att de överlag visar att man kan spela spex utan att vara allt för bunden av traditioner och dålig studentikos humor som genren dessvärre är allt för tyngd av.

I toppformVissa frågetecken kvarstår dock, som varför Mozart – som ska föreställa överklass – talar göteborgska som en arbetare från Kortedala medan hans syster pratar akademisk lundaskånska.

Samspelet i ensemblen är dessvärre inte alltid på topp, ibland går det lite för mycket på tomgång.

Här borde regissören lagt ner lite mer arbete på att tighta till spelet och hjälpa skådespelarna att bli mer lyhörda till varandra och publiken. Detta lär dock fixa till sig när ensemblen har några föreställningar bakom sig.

Dock uppvisar Holgerspexet tydliga komedienner, de som spelar Beethoven respektive Mozarts syster Nannerl var båda i toppform vid premiären och lyfte spexet till en hög nivå.

Emil Åkerö

Annonser

5 thoughts on “Stolt förälder idag!!

    • Tycker ju inte att Dramaten verkar så kul. Men kanske det blir mer teater för tösen i framtiden, vem vet?
      Stolt som tusan är iallafall jag!!

Reaktion! Ris? Ros?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s